WORKSHOP 3 – FOOD PRINT THE FUTURE?

“PRINT JIJ EVEN EEN HAPJE, LIEVERD.”

Het is zaterdagavond en buiten is het nat en guur. Binnen in hun appartement start de hoogbejaarde Roelof zijn laptop op om voor hem en zijn vrouw iets lekkers te bereiden. Nadat ze samen het gerechtje hebben uitgezocht, drukt hij op de knop en enige tellen later klinkt vanuit de keuken een signaal. De 3D-foodprinter heeft de garnalenhapjes geprint en ook een portie krokante crackers. Dit is nog even toekomstmuziek, maar het is wellicht niet zo ver van ons verwijderd als we nu nog denken.

Zorgwaard experimenteert met een 3D-foodprinter om haar bewoners met een afwijkende consistentie m.b.t. voedsel toch mooie gerechten te kunnen voorschotelen. Met deze geprinte gerechten kan de sensatie van gewone gerechten worden beleefd, zonder dat het voedsel er ‘gemalen’ uitziet. Samen met een aantal levensmiddelenleveranciers, met ByFlow leverancier van de printer en de afdeling voedingsmiddelentechnologie van InHolland Delft onderzoekt Zorgwaard de toepasbaarheid van de 3D-foodprinter in de praktijk. Er wordt tevens gekeken naar de mogelijkheden om ook andere voedingssupplementen (zoals eiwitten) mee te printen, zodat er een echt op maat gemaakte maaltijd kan worden bereid.

Nu al is het mogelijk om groenten, aardappelen, zelfs chocolade te printen in de meest mooie vormen. Door intensief testen zal de mogelijkheid om eten te printen verder ontwikkeld worden en is misschien dat garnalenhapje met die cracker dichterbij dan we vermoeden.