GRENSOVERSCHRIJDEND TOERISME LANGS DE VLAAMSE KUST

Prachtige inspirerende excursie met een luxe touringcar(incl.toilet) langs de grensoverschrijdende Vlaamse kust. Startend in de meest exclusieve, luxe badplaats van Belgie, Knokke om vervolgens langs het imposante natuurgebied Het Zwin de Zeeuws Vlaamse kust te volgen richting Breskens, met onderweg de plaatsjes Retranchement, Cadzand-Bad, Nieuwvliet-Bad, Groede-kust. Naast het grensoverschrijdende natuurgebied ‘het Zwin’ passeren we natuurgebied ‘de Verdronken Zwarte Polder en het nieuwe getijden natuurgebied ‘Waterdunen’. Diverse sprekers ‘aan boord’ zullen u informeren over alle ‘ins en outs’ langs deze route. Ook zullen we enkele korte stops doen op de mooiste ‘hotspots’ van onze prachtige kust.   

VAARTOCHT OP DE WESTERSCHELDE

Gids/Loods Gerlof Bosker geeft uitleg over de Westerschelde, het estuarium en de grote Scheepvaart. Vanuit Breskens zien we Vlissingen liggen en varen we de Westerschelde op. De Westerschelde is één van de drukst bevaren zeearmen ter wereld, maar door zandbanken en getijde verschillen ook lastig te bevaren. Tankers, de grootste containerschepen ( van 400 m), maar ook pleziervaart vormen een boeiend geheel. Op weg naar de Noordzee of de havens van Gent, Antwerpen en Terneuzen. Wie weet spotten we nog zeehonden.  

GESCHIEDENIS VAN HET LANDJE APART

De geschiedenis van West Zeeuws-Vlaanderen is bewogen. Het landje apart is als grensgebied vaak onderdeel geweest van de strijd tussen landen. De strijd in de verschillende wereldoorlogen is hier altijd heftig geweest. Bij deze excursie blijft u in IJzendijke en in het Mauritshof. De 80-jarige oorlog staat centraal bij de uiteenzetting en het dorp IJzendijke heeft vele herinneringen in zich aan de bewogen geschiedenis van het West Zeeuws-Vlaamse land en de zich vaak verlegde grens tussen landen.

BEZOEK WESTERSCHELDE TUNNEL

Het mooie Zeeuws-Vlaamse land is vanuit Nederland enkel bereikbaar met de auto via de Westerscheldetunnel. Deze tunnel ontsluit Zeeuws Vlaanderen en maakt het “landje apart” grenzeloos. Het onderwerp “tolvrij” is een actueel politiek thema; zelfs voor de landelijke politiek. De excursie maakt een bezoek aan deze tunnel van meer dan 6 kilometer mogelijk. U krijgt  - zo is het plan – zelfs een kijkje onder het wegdek, waar gewoon te wandelen is; er zijn geen ramen, maar er is toch veel te zien…   

TOT ONZE SPIJT KAN DEZE EXCURSIE NIET DOORGAAN.  

HAVEN RONDVAART TERNEUZEN (VOL)

In Terneuzen wordt een grote nieuwe zeesluis gebouwd, met alle complete havenwerkzaamheden die aangepast worden een megaproject van bijna 1 miljard Euro. Het havengebied Terneuzen/Gent is een enerverend Industriegebied met bedrijven als Yara (kunstmest), Dow Chemicals (plastics), Elopak (drinkverpakkingen), bij Gent Volvo en vele anderen. De nieuwe sluis moet grotere schepen toelaten in dit havengebied tot aan Gent. U begrijpt dat verduurzamen en circulair produceren hier dagelijkse topics zijn. We gaan hier met gids een boeiende tocht maken door een deel van het kanaal naar Gent. Hier is wel wat te zien… 
DEZE EXCURSIE IS VOL DUS KAN NIET MEER OP INGESCHREVEN WORDEN!

CULINAIRE EXCURSIE

West Zeeuws-Vlaanderen staat bekend als het landje met de hoogste dichtheid Michelin-sterren op culinair gebied. Liefst 6 Michelin-sterren verdeeld over 4 restaurants op een bevolking van 25.000. Tijdens deze excursie nemen we u mee door dit culinaire land met grenzeloze West Zeeuws Vlaamse producten: een kruidenlikeur met kruiden uit de duinen van Cadzand, ontwikkeld door een sterrenchef, een lokaal gebrouwen bier en mooie producten, geteeld als gevolg van een bijzonder initiatief door een sterrenrestaurant om zelfvoorzienend en kleinschalig te telen. U ziet bovendien een stukje van de prachtige streek.

Image
Image
Image
Image
Image
Image