MET DE KOE AAN TAFEL

Veel mensen, en niet alleen uit de stad, hebben nauwelijks een idee wat er vooraf gaat aan het pak melk of yoghurt op tafel. In de Hoeksche Waard wordt dat zichtbaar gemaakt op de Zuivelboerderij Commijs aan de Zwanegatsedijk te Maasdam. Hier melken dagelijks zo’n 120 koeien zichzelf met behulp van twee melkrobots, waardoor er streekeigen verse zuivel zoals melk, boter, karnemelk en yoghurt in diverse smaken, kan worden bereid.

Het spreekt voor zich dat de beste kwaliteit van deze producten alleen kan worden bereikt als ook alle ingrediënten en omstandigheden met veel zorg en liefde worden omringd. Daarom is de nieuwe ligboxenstal gebouwd naar de normen van Maatlat Duurzame Veehouderij en staan dierwelzijn, duurzaamheid, milieubehoud en emissiebeperking centraal in de bedrijfsvoering van deze gepassioneerde boerenfamilie.

Waardering voor het ambacht
Op deze wijze wordt getracht de consument dichter bij het zuivelproduct te brengen, waardoor er meer belangstelling en waardering zal zijn voor het ambacht, het landschap en het product dat dagelijks op onze tafel staat. Hoe familie Commijs (inmiddels al de tweede generatie) wellicht tegen de stroom in, er in slaagt om met behulp van de modernste ontwikkelingen en technologie een eeuwenoud product op verfrissende wijze in de schappen te krijgen, zal vanmiddag in een workshop worden onthuld.